Hääkuvaaja valittu – mitä seuraavaksi?

Hääkuvaajan valinta on yleensä aikaa ja energiaa kuluttava prosessi, jonka päätteeksi (toivottavasti!) löytyy tyyppi, jonka tyyli, persoona ja hinta sopivat kaikki omiin suunnitelmiin ja toiveisiin.

Mitäs sitten? Mistä asioista kuvaajan kanssa kannattaa keskustella etukäteen, ja mitä ottaa huomioon omissa suunnitelmissa? Kirjoitin alle muutamia juttuja, jotka olen huomannut tärkeiksi pidemmissä dokumentaarisissa hääkuvauksissa.

Aikataulu

Jo varaushetkellä kuvaajan kanssa sovitaan yleensä aloitus- ja lopetusaika, ehkä jopa potrettien paikka. Ensimmäiseksi kannattaa siis miettiä, haluaako kuvata potretit (1–2h kuvaajasta riippuen) ennen vai jälkeen vihkimisen, vai kenties ihan eri päivänä. Tämän jälkeen kannattaa varata pieni hetki (n. 30 min) aikataulusta lisäpotreteille ilta-auringossa juhlapaikan lähellä.

Kun aikataulu valmistuu, kannattaa se lähettää (kellonaika-arvioineen) kuvaajalle. Vieraille esitettävään aikatauluun taas ei kannata laittaa kellonaikoja, koska yllätykset ja aikataulumuutokset ovat yleisempiä kuin se, että kaikki tapahtuu suunnitellusti!

_N9A4985_netti

Kuvauspaikat ja rekvisiitta

Jos alue on kuvaajalle tuttua, osaa hän todennäköisesti ehdottaa toimivia potrettikuvauspaikkoja läheltä vihki- ja juhlapaikkaa. Jos kuvaaja tulee kauempaa (tai jos itsellänne on hyviä ideoita!), kannattaa mahdollisia kuvauspaikkoja laittaa ylös jo ennen palaveria.

Jos haluat kuviin jotain erityistä, kuten rekvisiittaa tai lemmikin, laita se itsellesi ylös! Hääpäivän aamu voi olla kaoottinen ja asioita unohtua. Myös sateenvarjo (mielellään valkoinen tai läpinäkyvä) on hyvä hankkia siltä varalta, että sade yllättää esimerkiksi potrettikuvausten aikana.

Kuvaajan yhteystiedot kaasoille, bestmaneille ja muille apureille

Hääpari laatii päivän rungon, mutta suurimmassa osassa kuvaamiani häitä iltaan on sisältynyt myös yllätysohjelmaa hääparille. Kuvaajaa helpottaa, jos yllätykset ovat tiedossa ja niihin on mahdollista varautua. Jos luvassa ei ole mitään suurta, riittää hyvin, että asiasta tiedotetaan juhlien aikana, mutta isommissa yllätyksistä (esim. pitkä väliohjelma tai tilanne, jossa kuvaaja joutuu poistumaan hääpaikalta) olisi kuvaajalla hyvä olla tieto jo etukäteen. Kaiken varalta kannattaa siis välittää kuvaajan yhteystiedot häätiimille ja pyytää ilmoittelemaan yllätysohjelmista!

_N9A5308_netti.JPG

Must -kuvat

Usein parilla on olemassa mentaalinen lista kuvista, jotka he haluavat otettavan. Näihin voi kuulua esimerkiksi juhlapaikan dokumentointi ennen ihmisten tuloa, yhteiskuvat tietyillä kokoonpanoilla perheenjäseniä ja ystäviä, tai yksityiskohtia, kuten kakku, koristeet tai puvun kirjailut. Suurin osa tällaisista tulee otetuksi automaatiolla ammattitaitoisen kuvaajan toimesta, mutta ihan fyysinen lista toivotuista kuva-aiheista vähentää kummankin osapuolen stressiä.

Referenssit

Suhtautuminen referenssikuviin on hyvin kuvaajakohtaista. Itse näen mielelläni palaverissa kuvia, joista asiakas pitää. Pyrin aina toteuttamaan asiakkaan toiveet (omaa tyyliäni kunnioittaen), ja mitä selkeämpi kuva toiveista ja asiakkaan mausta on, sitä helpompaa on mahdollistaa hyviä asiakaskokemuksia!

_N9A5022_netti.jpg

Kuvaajan ruokailu

Kuvaaja yleensä syö mielellään vieraiden kanssa – kukaanhan ei halua itsestään kuvia, joissa syö. Pitkä päivä sujuu mukavammin, jos välissä saa lämpimän ruoan. Kuvaaja ei juurikaan istu paikallaan ruokailuaan lukuun ottamatta, joten paikka kannattaa varata jonkun pöydän nurkasta, josta pääsee myös lähtemään nopeasti liikkeelle vieraita häiritsemättä.

Ohjeet vieraille

Kutsuun tai hääinfoon kannattaa kirjata, että paikalla on kuvaaja, ja että vieraat saavat (minun tapauksessani, tämä kannattaa aina sopia erikseen) kuvat myös omaan käyttöönsä häiden jälkeen. Näin vähennetään tilanteita, joissa kuvaaja kuvaa sitä, kun suuri osa vieraista kuvaa kännykällä. Kuvaaja on paikalle palkattu ammattilainen, joka hoitaa muistojen keräämisen, ja näin vieraat voivat keskittyä juhlimiseen! Myös juhlien alkupuolella kannattaa muiden infojen mukana mainita, että kuvaajaa saa nykäistä hihasta ja pyytää ottamaan esimerkiksi yhteiskuvia.

_N9A5424_netti

Omat jännitykset / pelot

Jos arkailet jotain kohtaa omassa ulkonäössäsi, jännität hääpäivän aikataulua tai mitä tahansa muuta – jaa se kuvaajan kanssa! Itse pyrin olemaan niin sensitiivinen ja turvallinen kuvaaja, että asiakas kokee mahdolliseksi avata omia pelkojaan jo hääpalaverissa, sekä pitkin hääpäivää. Kaikki informaatio helpottaa kuvaajan työtä ja auttaa häntä kiinnittämään huomiota oikeisiin asioihin.

Jos et ole varma, kysy!

Kuvaajalle voi laittaa viestiä myös palaverin ulkopuolella hääpäivän lähestyessä. Jos aikataulua suunnitellessa jokin asia mietityttää tai matkan varrella tulee akuutteja kysymyksiä, aina kannattaa laittaa viestiä ja varmistaa! Hääpäivän aikana kuvaaja on myös monesti häätietopankki. Itse olen ollut järkkäämässä hääpaikan tuoleja, neuvonut akuuteissa aikataulukriiseissä, asetellut sulhasen kukkaviehettä, auttanut vaatteiden vaihdossa ja etsinyt morsiamen puhelinta pitkin juhlapaikkaa. 😀