Miten valita hääkuvaaja?

Hääsesonki alkaa olla täällä ja monet allekirjoittaneenkin kesäviikonloput kuluvat vieraiden ihmisten tärkeitä päiviä tallentaessa. Olen loputtoman kiitollinen jokaisesta parista, joka luottaa minuun niin paljon!

Saan moninkertaisen määrän hääkuvauskyselyitä lopullisiin varauksiin nähden, suhde on päinvastainen kuin missään muissa kuvauksissa. Hääkuvaajan valintaan käytetään usein paljon aikaa ja energiaa, ja ihan syystä!

Mihin asioihin valokuvaajan näkökulmasta kannattaa siis kiinnittää huomiota kuvaajaa valitessa, ja mitkä tekijät painavat vaakakupissa, halusi tai ei?

Kuvaajan tyyli ja ”tuotelupaus”

Tämä on monelle varmasti selkein tekijä. Jos hääkuvaus löytyy budjetista, rahalle toivotaan vastinetta. Kuvaus- ja käsittelytyylejä on yhtä monta kuin on kuvaajiakin, ja useimmilla oma tyyli ja taidot kehittyvät koko ajan. Kuvaajalta kannattaa siis katsoa työn jälkeä mahdollisimman pitkältä aikaväliltä kattavan kokonaiskuvan saamiseksi. Jos kuvaajan portfiolion ja sosiaalisen median kanavien kuvista kaikki tai suurin osa miellyttävät silmää, kuvia on paljon ja laatu on tasaista, on turvallista uskoa, että tulet saamaan mitä haluat.

Itse toivon näkeväni jonkinlaista referenssikuvaa ennen hääpäivää, esimerkiksi hääpalaverin yhteydessä. Referenssikuvien ei tarvitse (tai kannatakaan) olla juuri sitä, mitä omista häistään haluaa, mutta ne voivat toimia apuna kun jutellaan toiveista ja mahdollisuuksista. Osa omistakin asiakkaistani on toivonut kuviinsa jotain tiettyä sävymaailmaa tai ”utuisuutta”, ja tällaisista toiveista on helpompaa saada kiinni kuvien kanssa.

Kuvaajan kanssa kannattaa myös jutella siitä, miten paljon toiveita hän on valmis ottamaan vastaan – osalla on vahva ja joustamaton oma tyyli ja taiteellinen näkemys, osa taas tekee mielellään paljonkin omasta tavastaan poikkeavia ratkaisuja pyynnöstä.

blogiin
Tein kuukausi sitten muutamasta viime kesän hääkuvasta uudet versiot tyylillä, jolla käsittelisin ne nyt. Laitoin molemmat versiot Instagramiin ja pyysin seuraajia kertomaan mielipiteensä. Tämä tulos tiivistää sen, miksi haluan asiakkaalta referenssikuvia ja kuulen mielelläni mielipiteen valmiidenkin kuvien sävymaailmasta ja käsittelystä ylipäätään.

Kuvaajan ja hääparin kemia

Kuvaaja on parin mukana parhaassa tapauksessa koko tärkeän päivän alusta loppuun, tiiviimmin kuin yksikään toinen juhlia mahdollistava ammattilainen. Tämän takia on erityisen tärkeää, että kuvaajan kanssa tulee toimeen!

Itse olen ehdottomasti valmis soittelemaan tai mahdollisuuksien mukaan vaikka tapaamaan potentiaalisten asiakkaiden kanssa jo ennen varauspäätöksen tekemistä. Palaverin pidän jokaisen parin kanssa noin kuukautta ennen hääpäivää. Näiden lisäksi dokumentaarisen kuvauspaketin ottaneiden on mahdollista ottaa pienestä lisämaksusta Save the date-, tai huomenlahjakuvaus ennen häitä ja halutessaan myös irrottaa potrettikuvaus hääpäivän hälinästä.

Tapaamis- tai juttelumahdollisuuksista on aina hyvä kysyä kuvaajalta, varsinkin jos jännittää herkästi vieraita ihmisiä!

_MG_8333_netti

Hinta

Häihin uppoaa helposti käsittämätön summa rahaa. Ruoka, kakku, juhlapaikka, mahdollinen ohjelma, kulkeminen, majoitus, vaatteet, sormukset ja dokumentointi, vievät kaikki osansa budjetista. Surullisen usein kuvaaja on ensimmäinen asia josta aletaan säästää, vaikka lopulta häistä jää jäljelle (puolison ja sormuksen lisäksi) nimenomaan ne dokumentit.

Ammattilaisen kuvien ja videoiden kautta hääpäivään voi palata vielä vuosikymmenten päästä ja muistaa lepattavaa onnentunnetta luovia yksityiskohtia, jotka olisivat ilman dokumentointia saattaneet jo unohtua. Siksi toivonkin hääparin valitsevan kuvaajansa tarkasti ja panostavan laatuun määrän sijaan!

Jos hinta on liian hyvä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta. Varsinkin pienen budjetin häissä hukkaan heitetyt sataset harmittavat enemmän, kuin pieni budjetin ylitys upein tuloksin.

_N9A8751_netti

Mistä hääkuvaajan hinta koostuu?

Otan tähän esimerkiksi omasta hinnastostani kahdeksan tunnin dokumentaarisen kuvauksen, 1250€ ja oman verokorttini ennakkopidätysprosentin.

ALV 24% = 300€
YEL (yrittäjän eläkevakuutus) 24,10% = 301,25€
Ennakkopidätys (10%) = 125€
Kulut: Yrityksen pitkäaikaisten kulujen (laitteisto, ohjelmistot, markkinointi, ei huomioida laskutuksessa) päälle tulevat matka- ja majoituskulut pyritään laskuttamaan erikseen.
Työtunnit: Hääkeikan työtunteihin kuuluu kuvaamisen lisäksi yhteydenpito, sopimuksen teko, palaveri, laskutus, kirjanpito, matkat, kahdeksaa kuvaustuntia kohtaan vähintään saman verran editointia, kuvien toimitus, mahdolliset korjaukset, yhteensä n. 25h (enemmän, jos asiakkaalla on esimerkiksi kuvamanipulaatiota sisältäviä toiveita kuvankäsittelyn suhteen).
Kuvien käyttöoikeudet ja kuvaajan ammattitaito: Omissa hääpaketeissani hääparille jää hyvin laajat käyttöoikeudet suureen määrään kuvia ilman lisäkustannuksia. Kuvaaja taas on treenannut vuosia ja uusinut kalustoaan jo useita kertoja päästäkseen siihen osaamistasoon, jota asiakas ostaa.

Verojen ja pakollisten vakuutusmaksujen jälkeen summasta on jäljellä 523,75€, jolloin tuntipalkaksi tulee 20,95€/h.

_N9A6432_netti

Tiivistetysti

Jos mahdollista, kannattaa kuvaajaan tutustua ennen hääpäivää esimerkiksi save the date -kuvauksen tai jopa boudoir-kuvauksen merkeissä. Hääkuvaajaa ei kannata tiputtaa pois budjetin paukkuessa, vaan mieluummin kysyä vaikka mahdollisuutta osamaksuun tai pienempään pakettiin ammattikuvaajalta (sesongin keskellä moni tekee vain dokumentaarisia keikkoja).

Itse ymmärrän hyvin pienen budjetin ja erilaiset taloudelliset tilanteet, ja pyrin aina joustamaan mahdollisuuksien mukaan. Kuvaajan tulee elää työllään, mutta usein ratkaisu on löydettävissä, kun jaksaa nähdä vaivaa ja keskustella!